Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
Nie ulega wątpliwości, że osoby odchudzające się powinny zwiększyć podaż białka w diecie. Oznacza to, że proteiny zaczynają być jednym z priorytetów naszej diety, a zwłaszcza ich odpowiednia podaż. Staramy się więc w tym okresie wybierać produkty żywnościowe, które będą zasobne w białka zwierzęce. Tego typu działania będą sprzyjać dostarczeniu do [...]
Cardio - większość ludzi wolałaby je całkowicie pominąć. Jednak potrzebujemy pewnej ilości cardio, chociażby dla zdrowia serca. Oczywiście trening siłowy przynosi korzyści sercowo-naczyniowe. Jednak dodatkowe ćwiczenia cardio pomogą zmaksymalizować zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Adaptacje do jednej i drugiej formy ćwiczeń są różne, ale [...]
[...] są składowane w postaci tkanki zapasowej. Nie ma aż takiego znaczenia czy dzień rozpoczniesz od wody, wody z cytryną, herbaty czy kawy bez dodatków. Ma ogromne znaczenie, ile i czego zjadasz przez całą dobę. To nie znaczy, że sok z cytryny jest szkodliwy lub że należy go unikać. Nie ma cudownych właściwości, jakie przypisują mu rozmaici [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
[...] Poza tym, czy 12 podciągnięć przy masie ciała ponad 160 kg to tak mało? https://www.youtube.com/watch?v=qkuiKO3UDII Film: Andrey Malanichev i jego 1140 kg w trójboju. A ile „internetowi specjaliści” są w stanie zaliczyć w trójboju, bez sprzętu? Chociaż połowę wyniku Malanicheva? Kiril Sarychev wyciskał leżąc, bez sprzętu, 335 kg, w trójboju [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Bycie w formie przez cały rok wymaga sporej samodyscypliny i poświęcenia. Większość ludzi w ciągu tych 12 miesięcy się zmienia – raz jest to lepsza forma, smuklejsza sylwetka, a raz trochę więcej ciała. U części osób wynika to z różnych cykli treningowych i świadomego działania, a u innych większej lub mniejszej samodyscypliny związanej z [...]
Jak wiadomo, zdrowy sposób odżywiania jest kluczowym elementem w dążeniu do ładnej sylwetki, zdrowia oraz lepszego samopoczucia. Jednakże konwencjonalna dieta większości z nas, w dzisiejszych czasach, nie ma zbyt wiele wspólnego ze zdrowiem. Wysokoprzetworzone, kolorowe, gotowe produkty przyciągają nas swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i [...]
[...] ciało potrzebowało każdego dnia, odjął od tego 1000 kalorii i z liczbą 2400 kalorii dziennie rozpoczął redukcję tkanki tłuszczowej. Co ciekawe jadł to, na co miał ochotę, o ile mieściło się to w limicie kalorii. Pozwalał sobie na pizzę, hamburgery, chipsy, frytki, słodycze, fast food, itp. Przez pierwsze sześć miesięcy jedzenia przy tym [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
[...] się leniwy i beztroski Na kobietach wywierana jest silna presja społeczna związana z wyglądem. Kobiety otaczając się innymi kobietami bez przerwy, uważają na to, co jedzą, ile jedzą, jak wyglądają i czy przypadkiem nie przytyły. Mężczyźni nie odczuwają takiej presji. Duże brzuchy i mocne sylwetki są w ich przypadku częściej akceptowane. [...]
Osoby początkujące wchodzące w okres budowania masy mięśniowej zazwyczaj popełniają szereg błędów, które sprawiają, że zamiast budować mięśnie, szybko obrastają w tłuszcz i dalsza masa nie ma sensu. Postaramy się przedstawić najczęstsze pomyłki tak, abyś miał możliwość ich eliminacji oraz działał z głową. O jakich błędach mowa? Brak konsekwencji [...]
[...] lub w trakcie trwania treningu. Jednak wiele osób zwiększa tą ilość, korzystając nie tylko z jednej porcji, ale i spożywa aminokwasy przedtreningowo, także w trakcie. O ile istnieją pewne wytyczne, które nakazują przyjąć minimalną ilość BCAA, o tyle nie ma granicy górnej, do której to stosować można aminokwasy. Wiele więc osób korzysta z [...]
Budowa umięśnionych i silnych nóg wymaga sporego wysiłku i ciężkiej pracy. O ile takie grupy mięśniowe, jak np. łydki czy przedramiona, bywają oporne na bodziec treningowy, tak uda są często niedotrenowane. Oznacza to, że osoby skarżące się na szczupłe i słabo umięśnione nogi po prostu wkładają zbyt mało wysiłku w ich odpowiedni trening. Poniżej [...]
Statystyczny Polak zjada w tłusty czwartek 3 pączki, dostarczając tym samym około 800-1200 kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: [...]
Tradycyjnie osoby związane ze sportami sylwetkowymi oraz Ci, którzy marzą o prezentowaniu latem wspaniałej i umięśnionej sylwetki dzielą rok na dwa główne sezony: sezon masowy, gdzie głównym celem jest przyrost tkanki mięśniowej oraz sezon redukcji, z głównym nastawieniem na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Zachowaj umiar! Warto zachować [...]
Nie ma wątpliwości, że pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych. Sprawdzą się w świeżej sałatce, jak i zupie czy sosie do makaronu lub pizzy. Wiele osób mimo wszystko gubi się jak sklasyfikować takiego pomidora. Czy to owoc, czy warzywo? Podsumowanie Czy pomidor to owoc? Tak, pomidor jest owocem, ale traktowany jest [...]